Find vej: Forside » Artikler » Verdens første oceangående dieseldrevne skib, M/S Selandia, fejrer 100 års jubilæum i dag

Verdens første oceangående dieseldrevne skib, M/S Selandia, fejrer 100 års jubilæum i dag

Lagt på gods.dk den 18-02-2012 af webmaster

I dag, den 17. februar 2012, har vi haft 100 år med dieselmotorskibe. Den udvikling kan vi takke det danske skib M/S Selandia for. Hun banede i 1912 vejen for de store fordele ved et skift fra kulfyrede dampskibe til dieselskibe.

M/S Selandia blev bygget i København af B&W, det nuværende MAN Diesel & Turbo, og blev den 17. februar 1912 overdraget til ØK, som skulle bruge det på ruten København-Bangkok. Selandia var et fragtskib, men sejlede fra begyndelsen med 22 passagerer i luksuriøse, moderne kahytter på 1. klasse.

På sin jomfrurejse i 1912 besøgte Selandia London, hvor daværende marineminister Sir Winston Churchill kom om bord. Han var så begejstret for den revolutionerende teknologi, at han bagefter roste Danmark for at være foregangsland for hele den maritime verden og gav ordre til at den britiske flåde skulle undersøge mulighederne for at overgå til diesel. Også den tyske kejser Wilhelm II bestilte et søsterskib til Selandia til den tyske flåde.

De dampmaskiner, der indtil 1912 havde drevet alle store skibe frem, var ikke særlig effektive. Dieselmotoren var 2-3 gange så effektiv, mindre forurenende, og den gav et bedre arbejdsmiljø for maskinbesætningen, en større lasteevne og en langt større aktionsradius. Og den udkonkurrerede dampmaskinen fuldstændig.

Dieselmotoren blev opfundet af Rudolf Diesel i en form, der ikke kunne bruges om bord på skibe. Det blev først praktisk muligt på B&W under ledelse af B&Ws fremsynede tekniske direktør Ivar Knudsen.

Selve 100-års dagen for afleveringen af M/S Selandia til ØK markeres i dag kl. 14 i DieselHouse i København med en reception for pressen og indbudte gæster. Her præsenteres den enestående særudstilling om M/S Selandia, der åbner for offentligheden på søndag den 19. februar. Samtidig er der forpremiere på den dramadokumentariske film Magten over havet M/S Selandia. Filmen er produceret af Chroma Film med støtte fra MAN Diesel & Turbo.

###

MAN Diesel & Turbo
MAN Diesel & Turbo SE med hovedsæde i Augsburg er verdens førende udbyder af store dieselmotorer og turbomaskiner til maritime og stationære anvendelsesformål. Virksomheden udvikler to- og firetaktmotorer, som fremstilles af virksomheden selv eller af dens licenstagere, og som har en ydelse på mellem 450 kW og 87 MW. Desuden udvikler og fremstiller MAN Diesel & Turbo gasturbiner på op til 50 MW, dampturbiner på op til 150 MW samt kompressorer med en volumenstrøm på op til 1,5 mio. m3/h og et tryk på op til 1.000 bar. Turboladere, skruer med drejeblade, gasmotorer samt kemiske reaktorer indgår også i produktporteføljen. MAN Diesel & Turbo leverer komplette fremdrivningssystemer til skibe, turbomaskinesæt til både olie-/gas- og procesindustrien samt nøglefærdige kraftværker. Under navnet MAN PrimeServ udbydes After Sales-ydelser til kunder over hele verden. Virksomheden beskæftiger ca. 14.000 medarbejdere på flere end 100 lokationer verden over med hovedvægt på Tyskland, Danmark, Frankrig, Schweiz, Tjekkiet, Indien og Kina. MAN Diesel & Turbo er en virksomhed tilhørende området Power Engineering i MAN SE som er børsnoteret på det tyske aktieindeks DAX over Tysklands 30 førende virksomheder.